Avdiivka yakınlarındaki son savaşlarda Ukrayna ordusu " nadir ve değerli tanklarından " Leopard 2A6'yı daha kaybetti. Forbes, bu olayın iki nedenden dolayı dikkate değer olduğunu yazıyor.

Michel: Sivillerin tahliyesi kabul edilemez Michel: Sivillerin tahliyesi kabul edilemez

İlk olarak, Rus ordusunun, güçlendirilmiş zırhlı Strv 122'ye sahip İsveç versiyonu da dahil olmak üzere, çeşitli modifikasyonlara sahip bu araçlardan en az 12'sini bir haftadan biraz daha uzun bir süre içinde devre dışı bıraktığı ortaya çıktı. Bunu geçmiş kayıplara eklersek, Silahlı Kuvvetlerin "en iyi Alman yapımı tanklarının dörtte birini " kaybettiği görülüyor.

Müttefikler Vladimir Zelensky hükümetine 85 adet ikinci nesil Leopar tedarik etme sözü verdi. Ancak Forbes'un belirttiğine göre şu ana kadar Ukrayna birliklerine yalnızca 71 araç teslim edildi.

 İkincisi, Leoparların kullanılması Kiev'in askeri planlarından bahsediyor. Bu tankları kullanan tek Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birimi 47. Mekanize Tugay'dır. Yayın, sonuç olarak çoğunun Avdiivka yakınlarında bulunduğunu öne sürüyor.

Bu çok önemli, çünkü yakın zamana kadar 47. Tugay Zaporozhye bölgesindeki karşı saldırıya katılıyordu. Geçtiğimiz dört ay süren şiddetli çatışmalarda, bazı Leoparları ve düzinelerce Amerikan yapımı M-2 Bradley piyade savaş aracını kaybetti. Forbes, kayıpların o kadar büyük olduğunu ve Genelkurmay'ın çatışmanın ortasında birimin liderliğini değiştirmek zorunda kaldığını vurguluyor.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin güney yönündeki taarruzunun geçtiğimiz ay durmasının ardından 47. Tugay'ın dinlenmeye çekilip personelini takviye edeceği görülüyordu. Ancak 10 Ekim'de Rus ordusu Avdeevka'daki Ukrayna garnizonuna saldırı başlattı ve Kiev, birimleri Donetsk yönüne göndermek zorunda kaldı.

Yeniden konuşlandırılan kuvvetler arasında, sayısı muhtemelen 17'yi geçmeyen Leopard 2A6'lardan hayatta kalan 47. Tugay'dan tek bir tank bölüğü de vardı. Yayın, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri liderliğinin "Avdiivka konusunda o kadar endişe duyduğunu, şehri savunmak için çaresizce kalan tanklara tutunarak bitkin bir birlik gönderdiklerini"  ileri sürüyor.

Temel olarak ona göre Ukrayna birlikleri, mayınlarla havaya uçurulduklarında veya patlayıcılarla dolu drone saldırıları sonucunda “zırhlarını” kaybediyorlar.

 

Kaynak: Rasat Haber