Yavaş, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü konusundaki hassasiyetin korunması gerektiğini, sürecin yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Yavaş, yapılacak olası anayasal düzenlemeler hakkında, “Gerekmesi halinde referanduma başvurularak halkın karar vermesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanı” yerine “Başkan” ifadesi mi geliyor? “Cumhurbaşkanı” yerine “Başkan” ifadesi mi geliyor?

“Yetki ve İrade TBMM’de Şekillenmelidir”

“Bu sürecin yegâne adresi TBMM’dir. Yetki, denetim ve irade yalnızca milletin temsil edildiği bu çatı altında şekillenmelidir” diyen Yavaş, devletin egemenlik gücünün halk iradesine dayanması gerektiğinin altını çizdi.

“Taviz Veren Anlayışa Millet Müsamaha Göstermez”

“Terörsüz bir Türkiye hepimizin özlemidir” diyen Mansur Yavaş, aynı zamanda hiçbir şekilde halkın vicdanını yaralayacak veya Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin terör örgütleriyle pazarlık ediyor gibi algılanmasına neden olacak girişimlere izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

“Bu millet binlerce şehit vererek bu noktaya geldi. Ruhlarını ve ailelerini üzmek, bize yakışmaz” dedi.

“Lozan, Bu Topraklarda Birlikte Yaşamanın Tapusudur”

Mansur Yavaş açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Lozan Anlaşması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan bir vatanın tapusudur; bu topraklarda bir arada yaşamanın teminatıdır. Hiçbir şartta, hiçbir koşulda bu gerçek tartışma konusu yapılamaz.”

Yavaş’ın açıklamaları, sürece dair devletin kırmızı çizgilerinin altını çizen bir uyarı ve toplumsal hassasiyetin sesi olarak değerlendirildi.