Dünya, bir veya iki yıl öncesine kıyasla bugün tamamen farklı görünüyor. The Economist, gelecek yıl yakından ilgilenmeniz gereken trendlerin bir listesini hazırladı.

İlk Bayraktar TB2 emekli oldu İlk Bayraktar TB2 emekli oldu

Seçimler

Dünyanın dört bir yanında gerçekleşen ve her zamankinden daha fazla seçmenin katıldığı seçimlerle birlikte küresel ölçekte demokrasinin durumu da değerlendirilecek. 2024'te toplam nüfusu 4,2 milyar olan ülkelerde 70'ten fazla seçim yapılacak ve tarihte ilk kez dünya nüfusunun yarısından fazlasının oy kullanacağı belirtiliyor. 

 Küresel sonuçları olacak bir Amerikan tercihi

Seçmenler ve mahkemeler, Beyaz Saray'a dönme ihtimalinin üçte bir olduğu tahmin edilen Donald Trump hakkında kararını verecek. Seçimin sonucunun bir avuç hareketli eyaletteki on binlerce seçmenin kararlarına bağlı olması muhtemeldir. Ancak bu kararın sonuçları gerçekten küresel olacak çünkü iklim politikasından askeri yardıma ve Ukrayna'ya kadar her şeyi etkileyecek. 

Avrupa 

 Makalenin yazarı, bir önceki noktayla bağlantılı olarak şöyle devam ediyor:

Avrupa, harekete geçmek ve Ukrayna'ya mücadeleyi sürdürmek için gerekli askeri ve ekonomik desteği sağlarken aynı zamanda Kiev'in Avrupa Birliği'ne katılımına zemin hazırlamak zorundadır. Bu, Trump'ın ABD'de yeniden iktidara gelmesi ve Ukrayna'yı desteklemeyi bırakması durumunda da sigorta sağlayacak bir adım olacak.

 Ortadoğu'daki durum

 Hamas-İsrail çatışması bölgedeki durumu kökten değiştirdi ve dünyanın Filistin'in durumunu görmezden gelmeye devam edebileceği fikrine son verdi. Daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği veya yeni bir barış şansı doğabileceği için bölgedeki durumun yakından takip edilmesi gerekiyor.

 Çok kutuplu bozukluk

 Amerika'nın, Çin'le artan rekabetine odaklanmasını sağlayacak olan Asya'ya dönme planı, Ukrayna ve Gazze Şeridi'ndeki askeri çatışmalar nedeniyle raydan çıktı. Dünya çapında donmuş çatışmalar yavaş yavaş çözülüyor ve soğuk çatışmalar kızışıyor. Dolayısıyla Amerika'nın “tek kutupluluk dönemi” artık geçmişte kaldığından, dünya çatışmaların artması için hazırlanıyor.

İkinci Soğuk Savaş 

Çin'in büyümesi yavaşladıkça, Tayvan üzerindeki gerilimler arttıkça ve Amerika, Çin'in ileri teknolojiye erişimini kısıtlamaya devam ettikçe, "yeni Soğuk Savaş" söylemi yoğunlaşıyor. Ancak tedarik zincirlerinin Çin'e olan bağımlılığını sınırlamaya çalışan Batılı şirketler, bunu söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu yakında anlayacaklar. Bu arada, her iki taraf da küresel Güney'deki ülkeleri, özellikle de kaynaklarına erişim sağlamak için ikna edecek.

 Yeni enerji coğrafyası

 Temiz enerjiye geçiş, yeni yeşil süper güçlerin yaratılmasına ve küresel enerji haritasının yeniden çizilmesine yardımcı oluyor. Lityum, bakır ve nikel giderek önem kazanırken, petrol ve gaz - arzlarına hakim olan bölgelerle birlikte - önemini kaybediyor. Sonuç olarak, yeşil kaynaklara yönelik rekabet jeopolitik ve ticarette değişimlere yol açacak ve bazen beklenmedik kazananlar ve kaybedenler yaratacaktır. 

 Ekonomik belirsizlik

 Batı ekonomileri 2023'te beklenenden daha iyi performans gösterdi ancak tehlike henüz geçmiş değil. Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek tutulması, durgunluktan kaçınılsa bile hem işletmeler hem de tüketiciler için sıkıntı yaratacaktır.

 Yapay zeka

 İşletmeler yapay zeka teknolojilerini uyguluyor, düzenleyiciler bunu düzenlemeye çalışıyor ve teknik uzmanlar da onu geliştirmeye devam ediyor. Önümüzdeki yıl, yapay zeka düzenlemelerine yönelik en iyi yaklaşım ve yapay zekanın oluşturduğu varoluşsal tehdit hakkındaki tartışmaların ilerlemeyi durdurmak için tasarlanmış bir manevra olup olmadığı konusundaki tartışmalar yoğunlaşacak. 

 Dünyayı bir araya getirmek mi?

 Yazarın vardığı sonuca göre, Olimpiyat Oyunları Paris'te yapıldığında, astronotlar muhtemelen ayın etrafında döndüğünde veya erkekler Twenty20 uluslararası kriket şampiyonası gerçekleştiğinde ideolojik farklılıklar muhtemelen bir kenara bırakılacaktır. Ancak küresel birliğe benzer bir şey umut edenlerin hiçbir şeyle sonuçlanmama ihtimali de aynı.
 

Editör: Cahide özgür