Tanal, Türkiye genelindeki doğal alanların enerji ve madencilik projeleriyle tahrip edildiğini savunarak, Kanal İstanbul’dan vazgeçilmesi çağrısını yineledi.
“HES ve Maden Projeleriyle Doğa Satıldı”
Tanal, yaptığı açıklamada, “Ülkemizin hemen her yerindeki akarsular ve dereler, Saray iktidarı tarafından HES projeleri için adeta satıldı. Defalarca değiştirilen Maden Yasası’yla yabancı ve yerli şirketlere madencilik ruhsatları verildi” dedi.
Kazdağları, Akbelen, İliç ve Cerattepe gibi bölgelerde yaşanan doğa tahribatına dikkat çeken Tanal, bu projelerin ekosistemde geri dönüşü olmayan zararlar bıraktığını ifade etti.
“Kanal İstanbul Felaketi Büyütür”
İktidarın şimdi de Kanal İstanbul’da ısrar ettiğini söyleyen Tanal, “İstanbul’un doğası için büyük bir yıkıma neden olacak bu projeden vazgeçilmelidir. Kanal İstanbul’da ısrar, ölüm demektir” ifadelerini kullandı.
Tanal, bilimin sesine kulak verilmesi gerektiğini vurgulayarak, projeden derhal geri adım atılması çağrısı yaptı.
“100 Milyar Dolar GAP’a Harcansa Tarım Güçlenir”
Kanal İstanbul’a yapılacak yatırımın maliyetine de değinen Tanal, “Bu proje için harcanacak 100 milyar dolarla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) tamamlanabilir. Şanlıurfalı 300 bin mevsimlik işçiye güvence sağlanabilir, tarım politikaları iyileştirilir, gıda ithalatı sona erdirilir” dedi.