Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü Cindy McCain, Gazze'deki insani durumun kritik seviyeye ulaştığını ifade ederek, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. McCain, CBS televizyonunda katıldığı bir programda, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının derinleştiğini ve bu durumun bölgede bir kıtlık yarattığını söyledi.
"İnsanlar açlıktan ölüyor. Dünya, bu duruma seyirci kalmamalı." diyen McCain, bölgeye gıda yardımlarının artırılması gerektiğini vurguladı. McCain, Gazze'nin günlük olarak yaklaşık 500 yardım kamyonuna ihtiyaç duyduğunu ancak mevcut yardımların bunun çok altında olduğunu belirtti.
Yardımlar "damlaya damlaya" geliyor
McCain, geçtiğimiz hafta Gazze'ye ulaşan yardım kamyonlarının "bir damla" gibi olduğunu ifade ederek, "Şu anda Gazze'de 500 bin kişi ciddi anlamda gıda güvensizliği yaşıyor ve kıtlığın eşiğinde. Eğer bu insanlara yardım eli uzatmazsak, durum daha da kötüleşecek." dedi.
İsrail, Mart 2023'te Gazze'yi yeniden abluka altına almış ve ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçmeyi reddetmişti. BM ve diğer insani yardım kuruluşları, bu durumun bölgede kıtlık yarattığını ve insani krizi derinleştirdiğini belirtiyor.
Yardım dağıtımında kriz
Reuters'in haberine göre, Gazze'deki bazı gruplar, yardım almaya çalışırken yerel güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. İsrail'in bir hava saldırısında altı güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği olayda, yardımları almaya çalışan dört kişi öldürüldü. Ancak McCain, bu olayların bireysel açlık krizlerinden kaynaklandığını ve Hamas'ın yardım malzemelerini çaldığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Gazze'ye ulaşan yardımların büyük kısmı, ABD ve İsrail tarafından oluşturulan Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) aracılığıyla dağıtılıyor. Ancak bu kuruluşun tarafsızlık ilkesine uymadığı gerekçesiyle CEO'su geçtiğimiz günlerde istifa etti. McCain, bu durumun insani yardım ilkelerine zarar verdiğini ifade etti.
McCain, dünya liderlerini İsrail'e baskı yaparak sınır kapılarının açılmasını sağlamaya çağırdı ve "Bu insanlar kendi başlarına bırakılmamalı. Uluslararası toplumun diplomatik baskısı olmadan bu krizi çözmek mümkün değil." dedi.