Raif Özkan Uğur, Kaygısızlar'dan MFÖ'ye uzanan bir başarı hikayesine sahip olan müzisyen, sinema ve dizi oyuncusu. "Ele güne karşı yapayalnız böyle de olmaz ki... Nasıl da gittin insafsız böyle bırakılmaz ki..." dizesiyle tanıdığımız, MFÖ grubunun bir üyesi olan Uğur, Türk müzik sektörünün köklü ve değerli isimlerindendir.

BAŞLANGIÇ YILLARI VE MÜZİKAL YOLCULU

17 Ekim 1953 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Uğur, müzik hayatına 1970 yılında başladı. İlk profesyonel bas gitaristlik deneyimini ise 1971 yılında, Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile kurduğu 'Kaygısızlar' isimli grupla yaşadı. "Hayatım onunla geçti, milyarlar verseler de satmam" diyerek anlattığı bas gitarını, bir röportajında paylaştığı bir anısında Barış Manço'nun hediye ettiğini ifade etmiştir.

Özkan Uğur bugün son yolculuğuna uğurlanacak

KURTALAN EKSPRES VE SONRASI

1972 yılında Barış Manço'nun kurduğu rock grubu 'Kurtalan Ekspres' adlı grubun ilk kadrosunda yer alırken, grubun bir süreliğine dağılması sonucu 'Ter' isimli grubu kurdu. 1974 yılında arkadaşları Mazhar ve Fuat'ın stüdyo albümünde yer aldıktan sonra, müzikal anlaşmazlıklardan dolayı ayrılarak Anadolu Rock'ın ünlü ismi olan Ersen ve Dadaşlar grubuna geçti.

MFÖ DÖNEMİ VE SOLO KARİYER

Özkan Uğur, 1975 yılında Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile ‘İpucu Beşlisi’ isimli gruba geçiş yaptı. Ancak grup dağılınca 1978 yılında Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile ‘Grup Karma’yı kurdu. Bu grup ile katıldıkları 1978 Türkiye Eurovision elemelerinde ‘İmkansız’ adlı şarkıyla 4. oldu. Ancak MFÖ olarak asıl şöhreti, 1984 yılında çıkan "Ele Güne Karşı Yapayalnız" albümüyle yakaladılar.

SİNEMA VE DİZİ OYUNCULUĞU

Müzik sektörüne başarısını ispatladıktan sonra film dünyasına ilk adımını atan Uğur, Yavuz Turgul’un yönettiği, Şener Şen ve Uğur Yücel’in başrollerini paylaştığı ‘Eşkıya’ filminde rol aldı. Başarılı sanatçı daha sonra birçok dizi ve filmde yer aldı.

HASTALIKLA MÜCADELE

2013 yılında lenf kanseriyle mücadele eden Uğur, bu hastalığı yenmeyi başardı. Ancak 2022 yılında üçüncü kez lenf kanserine yakalanan sanatçı, tedavi sürecinin organlarına zarar vermesi sonucu yoğun bakıma kaldırılarak entübe edildi.

SON BİR ÖZKAN UĞUR

Aysun Aslan ile evli olan ve bu evliliğinden 'Alişan' isminde çocukları olan Özkan Uğur’u 69 yaşında kaybetsek de o bizim için şarkılarıyla hep 19 yaşında kalacak... "Ne güzel şeysin sen, hep yaşın 19" uzun yıllar boyunca kulaklarımızda yankılanmaya devam edecek...